Hartcoherentie

Haal eens diep adem, krijg je vaak als goedbedoeld advies. Om je lichaam in balans te krijgen, is er meer nodig dan één maal een diepe ademhaling. Onze hartcoherentiecoach geeft jouw leven opnieuw de zuurstof die het echt nodig heeft. Heb je last van stress? Of lichamelijke klachten waar je de oorzaak niet van kent? Hartcoherentie leert je door de juiste ademhalingstechnieken heel wat kwalen op te lossen en zelfs te vermijden.

Innerlijke balans en veerkracht opbouwen met hartcoherentie


Met een efficiënte, meetbare en wetenschappelijke onderbouwde ademhalingstechniek je autonoom zenuwstelsel reguleren, je brein optimaliseren & algemene veerkracht stimuleren.

Ben je in staat snel te schakelen om je voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden? Of ben je in moe, gestressed en in burn-out? Hartcoherentie is een eenvoudige techniek waarbij je door middel van je ademhaling rust en balans in je lichaam brengt. Een eenvoudige en dankbare manier om in het dagdagelijkse leven bij te tanken.

Wat is hartcoherentie?


Als het versnellen en vertragen van je hartslag tijdens het ademen elkaar met een regelmaat afwisselen, dan spreken we van hartcoherentie.

Hartritmevariabiliteit wordt met biofeedback gemeten tot een duizendste van een seconde nauwkeurig. Met behulp van een eenvoudige ademhalingstechniek en biofeedback apparatuur kun je leren je eigen hartritmevariabiliteit te beïnvloeden.

Wanneer je hartcoherent bent, geeft je hart via de nervus vagus en het hormonale stelsel signalen aan het brein dat alles ‘oké’ is en dat er geen stresshormonen moeten aangemaakt worden. Je oeroude stresssysteem komt tot rust. Op deze manier kan actief gewerkt worden aan (herstel van) de balans in het autonome zenuwstelsel. Dit draagt bij tot algemene lichamelijke balans en gezondheid, gezonde emotieregulatie en stress hantering en een beter cognitief functioneren.

Door middel van hartcoherentie als zelfhulpmethode komt u tot een optimale samenwerking tussen hart, autonome zenuwstelsel en het brein. Op deze manier stimuleren we veerkracht. U voelt al snel dat de stress en overprikkeling afneemt en dat u terug helder kan denken. Een training in hartcoherentie is wetenschappelijk onderbouwd en meetbaar. Het wordt succesvol ingezet bij onder andere stress en burn-out, angsten, trauma en hyperventilatie – zowel preventief als curatief.

Leer - letterlijk - naar je hart luisteren. Laat je ademhaling je hartslag bepalen. Met onze sessies hartcoherentie leren we jou om je eigen hartritme te bepalen. Zo krijg je zelf opnieuw rust in je leven en controle over je gedachten. Zuurstof voor lichaam en geest.
praktijk sousvenir
teamlid psychologie

Hartritmevariabiliteit

Ons hart blijkt een veel grotere rol te spelen in onze emoties, ons denken en functioneren dan tot op heden ooit voor mogelijk werd gehouden. Er blijkt een nauwe samenwerking te bestaan tussen ons zenuwstelsel, ons hart en onze hersenwerking. In feite gaat er meer informatie van het hart naar het brein dan omgekeerd. Het hart communiceert met het brein en de rest van het lichaam via ons zenuwstelsel en hormonale stelsel. Ons hart klopt niet zoals een metronoom. In realiteit zijn de pauzes tussen twee hartslagen nooit gelijk. Het hart reageert via versnelling en vertraging op allerlei processen in het lichaam én omstandigheden. In de medische wereld wordt dit hartritmevariabiliteit genoemd, kortweg HRV. Deze variabele tijden tussen twee hartslagen is een fysiologisch gegeven, een wetenschappelijk bewezen feit en een medische marker voor veerkracht. Hartcoherentie is een speciale toestand van hartritmevariabiliteit.

Ademhaling

We weten dat de ademhaling een invloed heeft op hartritmevariabiliteit. Als je inademt dan versnelt je hartslag en als je uitademt vertraagt je hartslag.

Neem contact op voor onze deugddoende sessies hartcoherentie.