Oefeningen

5 jaren plan

Teken een kruis en schrijf deze vier woorden in de kwadranten:

  • Persoonlijk
  • Werk
  • Familie
  • Huis/materiële zaken

In elk kwadrant schrijf je waar je wil staan binnen vijf jaar. Vijf jaar is veraf, maar door het zo groot te maken hoef je je niks aan te trekken van tijd, geld en andere belemmeringen.

Droom groot, in een perfecte wereld, waar je alle mogelijkheden zou hebben om dingen te bereiken, wat zou je willen bereiken?

Na het invullen bekijk je alles opnieuw en vraag je je af wat er realistisch is binnen drie jaar. Daarna wat je binnen één jaar wil realiseren. Die items deel je op in kleine stukjes en kijkt wat je deze maand, deze week al kan doen.
Kies drie actie items uit voor deze week. Actie items zijn kleine, haalbare zaken. Ze lijken onbenullig in het grote geheel, maar elke week drie items afwerken zal op lange termijn een groot doel realiseren.

Belangrijk!

  •  elke grote beslissing die je vanaf nu neemtn check je af aan je doelen binnen 3 à 5j.
  • je checkt maandelijks in op je doelen. Je kijkt terug wat je wou en waar je nu bent. Dit is belangrijk om in de flow te blijven!
  • vraag je elke checkup af of de doelen nog bij je passen? Het is ok om doelen los te laten als ze niet meer matchen met wie je bent. Vasthouden aan dingen die niet meer bij je passen is niet goed. Vergeet ze en zet nieuwe doelen.
Baarmoeder meditatie

Deze oefening is een eerste hulp bij overprikkelende omgevingen.
Zit neer en doe je ogen dicht, stel je voor dat je een baby bent in de baarmoeder. De geluiden van buitenaf worden wat stomper, wat doffer. Het is donker rondom je, je ziet schimmen en je hoort doffe geluiden. Je bent veilig. Focus op je ademhaling. Probeer het beeld van jezelf in de baarmoeder constant voor ogen te houden.

Even bewust stilstaan

Let eens bij jezelf op hoe vaak je de fantasie of dromen van je kinderen ‘rationaliseert’ of afdoet als onrealistisch? Hoe vaak zeg je: doe eens normaal? Ik citeer hierbij Vincent Van Gogh: “Normaliteit is een geplaveide weg: je kunt er goed op lopen, maar er zullen nooit bloemen op groeien. Laat ze bloeien die kinderen van je! Laat hen je stimuleren het kind in jezelf ontdekken. Veel plezier ermee!