Psychologie

What if we lived from the heart instead of the head. What if we were courageous enough to feel so deeply that it ripped our old selves to pieces. What if we arose like a phoenix from our ashes a thousand times a lifetime. What if we evolved every day of our life and grew the best versions of ourselves. What if we healed our heart and healed the planet. What if…

praktijk sousvenir

De essentie

De psychologie houdt zich in mijn beleving teveel bezig met diagnostiek en behandelprotocollen. Zo verlaat ze de essentie van wat ze in oorsprong was: de wetenschap van de geest.

De verschuiving in focus kwam er vooral onder invloed van verzekeringsmaatschappijen, overheidsgesubsidieerde centra en mutualiteiten. Diagnoses geven toegang tot subsidies, verhoogde terugbetalingen enz… maar gaan vaak volledig voorbij aan de oorsprong van de blokkade. Daarbij komt de toenemende medicalisering van heel wat stoornissen die dan ook nog eindeloze bijwerkingen geven en we zijn vertrokken in een mallemolen waar niemand echt nog weet hoe dit probleem is ontstaan. Of het genetisch, omgevingsgerelateerd of traumagerelateerd is.

Een diagnose zegt iets, maar is in mijn praktijk ondergeschikt aan de veelheid van wat het menszijn maakt.
Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.
Carl Jung.

Coping of healing


In de geestelijke gezondheidssector wordt er veel gewerkt met copingstrategieën. Hulpverleners leren hun cliënten bepaalde technieken aan om zich beter te voelen, om stressbestendiger te worden, om rustiger te blijven onder bepaalde uitdagingen. Hoewel dit waardevolle tools kunnen zijn, is dit voor mij niet voldoende en al zeker niet het eindpunt. Ik kan niet leven met het idee dat ik mensen copingstrategieën aanleer zonder hun identiteitsstructuur open te breken van waaruit problemen zijn ontstaan.

Als je bij mij in begeleiding komt, dan gaan we in de diepte. Copingstrategieën aanleren terwijl je je persoonlijke kelder op slot laat waarin trauma’s opgeslagen liggen, is zoals verven op een beschimmelde muur : uiterlijke opsmuk op korte termijn, maar de structurele problemen blijven.

Verandering in je emotionele leven is iets wat tijd vraagt. Indien je b.v. moeite hebt om jezelf te omarmen en lief te hebben dan gaan we eerst kijken van waaruit dit patroon is ontstaan. Kennis van de oorsprong van patronen en overlevingsmechanismen is key om verder te kunnen. Indien je deze stap overslaat, dan is alles wat je daarna doet eigenlijk gewoon de wonde bedekken en nieuw gedrag aanleren. Wondes snel bedekken wreekt zich altijd on the long term.

Cliënten aan het woord...


  1. “Toen ik startte bij Liesbeth met begeleiding was ik van bij de eerste sessie verrast door de diepgang. Ze legde een aantal linken in m’n verhaal met m’n verleden waar ik even moest bij slikken. De eerste weken waren lastig. Ik was er thuis ook heel veel mee bezig en er kwam veel naar boven van vroeger. Ik was soms bang dat ik zou crashen door de intensiteit. Maar Liesbeth ondersteunt enorm en is zeer zorgzaam. Na een tweetal maanden kwam er rust in m’n hoofd en lijf. Alles wat naar boven gekomen was, was deze keer ook echt verwerkt en had, zoals zij het zegt, m’n energetisch veld verlaten.”
  2. “Verwacht je aan het onverwachte. Als Liesbeth voelt dat er dingen niet juist zitten dan legt ze dit op tafel en dat kan gaan van je intieme leven tot je voedingspatroon of stralingsballast door je smartwatch ;). Tegelijkertijd heeft ze een enorme lichtheid en luchtigheid over zich waarmee ze het leven bekijkt en dat maakt alles precies meer verteerbaar.”
  3. "Via omwegen ben ik bij Liesbeth beland. Ik zat al een tijd met blokkades, issues uit het verleden en de huidige wereldsituatie maakte het er niet makkelijker op. Het was me niet duidelijk in het begin wat het proces ging zijn, maar ik had er alle vertrouwen in. Het was een heftige periode, maar de manier hoe ze je meeneemt om op je eigen tempo en vanuit jezelf het proces te laten doormaken is fantastisch. De energie die ze je geeft en je helpt om je eigen frequentie te helpen verhogen is ongelooflijk. En ja, het is een weg van vallen en opstaan, maar zelfs als je bent gevallen, zal ze je oprapen, het stof van je schouders kloppen en terug op weg helpen. Het was en is een leerrijk proces. Het heeft me als mens veel beter gemaakt en me aangezet om verder blijven werken aan mezelf en alert te blijven als ik de nood voel om opvolgsessies in te plannen. Bedankt Liesbeth"
praktijk sousvenir
teamlid psychologie

Liesbeth Becu


Liesbeth is de bezieler achter Sousvenir. Haar opleiding als klinisch psychologe gaf haar een stevige basis, maar was allerminst het eindpunt. Integendeel, Liesbeth zet haar persoonlijke ontwikkeling voorop. Zo blijft ze verder evolueren om haar cliënten te begeleiden naar de meest krachtige versie van zichzelf. Ze volgt geen platgetreden paden of een voorgeprogrammeerde route waar niet de minste persoonlijkheid in zit. Liesbeth zoekt liever haar eigen weg. Intenser, met meer beleving en meer voldoening.

Ze streeft naar hetzelfde bij al haar cliënten, leven vanuit je hart en je eigen weg volgen.

“Liesbeth liet me dingen zien die voor mij voordien niet zichtbaar waren. Alsof mijn realiteit doorheen de begeleiding veranderde. Niet goedkoop, maar O zo waardevol. De beste investering ooit: niet in m’n huis, een auto of een reisje, maar in mezelf.”